Fizik Laboratuvar Kuralları

Güncelleme: 23.10.2022 – 15:30

ÖNEMLİ

  1. Deneyleri yaparken spiralli föyünüz olmak zorundadır. Spiralli föyü olmadan gelenler deneye alınmaz.
  2. Cep telefonu kullanmak kesinlikle yasaktır. Deney sırasında cep telefonunuzu saat ve hesap makinesi fonksiyonları için dahi olsa kullanamazsınız.
  3. Bu sayfada yazan kurallar laboratuvar koordinatörü tarafından belirlenmiştir. Dersi veren öğretim üyesi, aşağıdaki kurallara ek yeni kurallar getirebilir.

Güvenlik Önlemleri

  1. Deneyi kurup güvenli olduğuna emin olmadan devreye elektrik vermeyiniz. 
  2. Deneyde kullanılan lazerlere ve yüksek parlaklığa sahip ışık kaynaklarına doğrudan bakmayınız.
  3. Kişisel eşyalarınızı (mont, çanta vs.) deney yapacağınız masaların uzağına koyunuz. 
  4. Deney bittikten sonra masaların üzerindeki şalterleri kapatınız. 
  5. Deney bittikten sonra deney aletlerini toplayınız ve kağıt, kalem veya silginizi masalarda unutmayınız. 

Devamsızlık 

  1. Dersi alan herkesin laboratuvara katılımı zorunludur. Ancak, geçmiş dönemlerde laboratuvar dersinden geçmiş olanlar talep etmeleri durumunda eski notlarını kullanabilirler
  2. Deneylere devam zorunluluğu vardır. Deneylerden puan alabilmek için telafi deneyi dahil toplamda en fazla 1 deney kaçırabilirsiniz. Örneğin 8 deneyden 6 tanesine girdiyseniz puan alabilmek için telafiye girmek zorundasınız. 
  3. Bir adet telafi deneyi yapılacaktır. Tarihi sonradan ilan edilecektir. 
  4. Deneye, lab saatinden 15 dakikadan geç gelenler deneye alınmaz. 

Raporlar 

  1. Deneylere gelmeden önce, size gönderilen föyü okumanız gerekmektedir. Okuduğunuz föyden anladıklarınızı kendi cümlelerinizi kullanarak 1 sayfalık teorik ön rapor getirmeniz gerekmektedir. Bu raporu getirmeyenler deneye alınmaz. 
  2. Deneye gelirken getireceğiniz ön raporu bilgisayarda veya tükenmez kalemle yazabilirsiniz. 
  3. Deneyi yaptıktan sonra elde ettiğiniz sonuçları kullanarak sonuç raporu yazmanız gerekmektedir. Sonuç raporu taslaklar kullanılarak bilgisayarda yazılmalıdır. El yazısı ile yazılan veya taslak kullanılmamış raporlar notlandırılmaz. Taslaklar için yardımcı linklere bakınız. Deneylere gelirken bilimsel hesap makinesi getiriniz. 
  4. Sonuç raporları Microsoft Teams’te ilgili alana yüklenmelidir. Microsoft Teams ilgili alanı dışında ulaştırılan (mail, Teams’ten direkt mesaj vs) raporlar notlandırılmaz. Yükleme sorunlarınlarıyla karşılaşmamak için raporunuzu, sisteme mümkün olduğunca erken yükleyiniz. 
  5. Tüm grafikler, föylerinizdeki grafik kağıtlarına elle çizilmeli, daha sonra bunların fotoğrafı sonuç raporunuza eklenmelidir.

Notlandırma

  1. Her bir deneydeki ön rapor ve sonuç raporunuz 100 üzerinden değerlendirilecektir.
  2. Yeterli sayıda deneye girmeyen öğrenciler yönetmelik gereği ilgili dersin final ve bütünleme sınavına alınmaz. Ayrıca, telafi dahil girdiği bütün deneylerin not ortalaması 60’dan düşük olan öğrenciler de dersin final ve bütünleme sınavına alınmaz.

Yardımcı Linkler 

Laboratuvar Koordinatörü: Prof. Dr. Yamaç Pehlivan

%d blogcu bunu beğendi: